Emotiile in organizarea nuntii

Un articol de acest gen ar trebui sa inceapa cu “nu sunteti singuri”. Si adevarul e ca nu sunteti singurii care trec prin momente tensionate inainte si in timpul nuntii. Mai jos o sa incercam sa va povestim ce am tot auzit de la mirese (iar uneori si de la miri).

Iar ca sa incepem, trebuie sa stabilim ca exista doua viziuni, de cele mai multe ori complet diferite, asupra nuntii: a ei si a lui. Prima sursa de stres este exact aceasta problema. Barbatii nu vad nunta nici pe departe la fel ca femeile. Astfel ca, multe din asteptarile si nelinistile noastre legate de nunta, este indicat sa le discutam cu o prietena foarte buna. Barbatul are prin definitie o gandire mai analitica si e posibil sa nu aiba nici cea mai vaga idee despre importanta florilor, a culorilor si, cu atat mai putin, a tuturor detaliilor care trebuie sa fie perfecte. Dar s-ar putea sa aiba calitati de buni negociatori si organizatori, calitati care sa permita rezolvarea (macar financiara) a mai multor detalii din cele de care discutam mai sus.

Si acum prima intrebare: “cand incepe stresul”? Aproape imediat dupa momentul in care primiti inelul. Pentru o scurta perioada totul va fi un basm frumos, in care toate se vor rezolva cum nu se poate mai bine si vor culmina cu o petrecere fabuloasa, in mijlocul careia va straluci ea: mireasa. Realitatea este ca imediat incep intrebarile si raspunderile: la ce restaurant? la ce biserica? ce model de rochie? cine sa filmeze si sa fotografieze? Si am putea continua inca o pagina fara sa ne oprim.

Ca intotdeauna, stresul poate fi eliminat de organizare si luciditate. Asa ca, primul pas: cumpararea unei agendute in culori vesele (da, si asta ajuta la evitarea stresului) pe care sa programam problemele si timpii pentru rezolvarea lor.

Alergatura incepe intotdeauna cu restaurantul. Iar perioada fara stres pentru alegerea lui este cu cel putin un an inainte de data pe care ne-o dorim pentru eveniment. Ideal este sa vedeti mai multe si sa alegeti in asa fel incat dupa sa nu aveti nimic de regretat. De fapt, acest ideal se aplica la tot ceea ce veti face pentru nunta, asa ca: nu va grabiti cand luati deciziile. In special pentru ca unele avansuri nu sunt returnabile. Evident, in aceasta parte a pregatirilor trebuie implicat si viitorul mire. Dar, cel putin pentru o perioada dupa, atentia lui o sa scada. Pentru ca urmeaza alegerea rochiei, a fotografului, a videografului si a muzicii. Cu rare exceptii, in aceasta etapa ei vor fi interesati mai degraba de obtinerea unui pret bun. Si este cazul sa ii lasati sa va ajute la negocieri, pentru ca chiar s-ar putea sa reuseasca.

Cand data nuntii se apropie, isi asteapta cuminti randul alte cate probleme: alegerea decoratiunilor, a buchetelor de cununie civila si de nunta, invitatiile, samd. Totul necesita informare, iar dupa multe cautari si liste de prioritati, veniti cu cateva variante finale la viitorul sot si alegeti impreuna. Apelati in timpul cautarilor la prietena de care vorbeam mai sus si, dupa ce aveti variante clare si sigure, le discutati si cu viitorului sot.

Din punct de vedere emotional perioada pregatirilor efective, fiind una activa, nu va lasa sa lasati loc tensiunii. “Stresul cel mare” vine cu apropierea evenimentului. Avem senzatia ca am uitat ceva important, incepem sa dormim mai putin, alimentatia este dezechilibrata. Este momentul pentru o pauza: cateva zile libere, o zi de relaxare la masaj sau chiar o intalnire intre prietene si discutii despre altceva decat despre nunta sunt toate solutii care va vor ajuta sa va odihniti si sa ganditi mai limpede.

In ultima saptamana, chiar inainte de eveniment, programul e mai incarcat ca niciodata iar toate probabilitatile de a merge ceva prost parca au crescut exponential. Incercati sa va creati mici momente de relaxare: o cafea savurata cu prietenele, o seara de film si muzica buna, o baie aromata. Aceste momente organismul le cumuleaza si in final veti realiza ca problemele nu erau chiar atat de mari cat pareau atunci cand se strangeau toate simultan. Nu uitati sa va reamintiti periodic, cand simtiti ca va coplesesc pregatirile, fundamentul unei nunti: este un moment de bucurie in fata Domnului si apoi o petrecere de pomina alaturi de cei dragi.

Pregatirile sunt o perioada plina de dificultati si intrebari dar luati-le ca pe o provocare si nu faceti din nunta un al doilea job. Nu uitati ca exista oameni cu experienta in domeniu (fie un wedding planner, fie un furnizor dispus sa faca mai mult decat ii cere “fisa postului”) care va pot consilia pe tot parcursul lor. Nu va lasati coplesite de multitudinea de alegeri, faceti o lista pt fiecare aspect si alegeti in asa fel incat sa fiti multumiti dar si eficienti. Si nu uitati ca nunta e un moment de bucurie si veselie, indiferent daca florile din sala au o nuanta mai deschisa decat ati vrut sau pestele a fost servit cu alta garnitura. Distrati-va, pentru ca e un moment unic in viata si vreti sa va amintiti lucrurile bune din timpul lui.

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>